Hakukoneoptimointia ei ole

juliusUncategorized, Yleinen0 Comments

Suuressa maailmassa hakukoneoptimoinnin kuolemaa on povattu jo vuosia. Tähän asti huhut ovat olleet liioiteltuja. Enää en olisi siitä aivan varma.

Viimeisen parin vuoden aikana Google on tehnyt parhaansa iskeäkseen SEO-yhteisöä näpeille oikein kunnolla. Pandaksi ja pingviiniksi nimetyt päivitykset pudottivat valtavasti sivustoja hakutuloksista kerralla ja Googlen päätös piilottaa Google-tiliä käyttävien hakusanat Analytics-kävijäseurannasta teki kävijävirtojen seurannasta astetta epätäsmällisempää. Voisi luulla, että Google haluaa pysyvästi eroon optimointikonsulteista.

Oikeasti hakukoneoptimointi on tärkeämpää kuin koskaan. Mutta se vain ei oikeastaan enää ole hakukoneoptimointia, tai ainakaan siitä ei kannata puhua hakukoneoptimointina.

Jotta hakukoneoptimointi saadaan seuraavalle tasolle, puhutaan vähemmän rankingeista ja ankkuriteksteistä (vaikka niillekin on aikansa ja paikkansa) ja enemmän seuraavista asioista.
 

Puhutaan bisneksestä

Hakukoneoptimoinnin maailma polarisoituu helposti, jos se jätetään perinteiseen tapaan omaan siiloonsa. Varomattoman optimoijan ajatus kääntyy kohti pelkkiä hakutilastoja välittämättä siitä mitä juuri nämä asiat asiakkaan bisneksessä tarkoittavat. Ehkä ne eivät tarkoitakaan mitään, vaikka Google-suosio on suurta?

Puhe kääntyy herkästi myös teknisiin nyansseihin. Ne täytyy käsitellä aikanaan it-osaston ja ylläpitäjän kanssa, mutta bisnespäättäjää tekniikkajargon tuskin sytyttää.

Sivustolleen markkinointia ostavalla on mitä todennäköisimmin käsitys siitä kuka hänen palveluksiaan ostaa. Hakusanat, sisällöt ja sopivan annoksen tekniikkaa hallitsevan markkinoijan tehtävä on kertoa miten tuo ihminen löydetään verkosta, houkutellaan sivustolle ja innostetaan maksavaksi asiakkaaksi. Puhutaan silloin mieluummin ihmisistä, kysynnästä, tarjonnasta ja konkreettisista liiketoimintatavoitteista kuin teknisistä yksityiskohdista.

Hakukoneoptimoinnilla on luonteva paikka bisneksessä myynnin, markkinoinnin, viestinnän ja tekniikan välissä. Mutta sinne ei pääse tarjoamalla konsultin kertalaukausta, vaan pyrkimällä verkon kiemurat tuntevaksi bisnes-sparraajaksi.

 

Puhutaan sisällöstä

Sisältö on verkossa kaiken alku ja juuri. Hakukonenäkyvyys perustuu siihen. Myynti perustuu siihen. Menestys verkossa perustuu siihen – sisältöön.

Minkälaista sisältöä sivustolle tarvitaan, jotta se täyttäisi tavoitteensa? Mihin kysymyksiin ihmiset haluavat vastauksia ennen kuin he ovat valmiita tulemaan asiakkaiksi? Mitä tarvitaan, jotta asiakkaita voidaan palvella paremmin? Minkälainen sisältö tukee bisnestavoitteita? Hakukone antaa näihin kysymyksiin vastauksia, mutta sisältöstrategian täytyy olla kokonaisvaltaisempi sukellus asiakkaiden toiveisiin ja tarpeisiin kuin pelkkä katsaus Googlen hakusanatilastoihin.
 

Puhutaan designistä

Ei riitä, että asiakkaiden sivustoista tehdään puolivillaisia auditointeja ja roiskitaan matkaan muutosehdotuksia, joita kukaan ei toteuta. Ihmisten hakukoneille paljastamat tarpeet ja kysymykset täytyy huomioida osana verkkosivustojen suunnitteluprosessia. Hakukoneoptimoinnin opit pitää viedä kiinteäksi osaksi suunnittelutyötä – ei jättää päälle liimattavaksi konsulttityöksi. Hakukoneet paljastavat paljon ihmisten toiveista ja tarpeista – SEO-tekijän täytyy olla alusta alkaen ammentamassa tuota tietoa osaksi sivuston visuaalista suunnittelua ja informaatioarkkitehtuuria. Hakukoneitä käyttävien ihmisten huomioimisesta täytyy tulla osa verkkosivustojen palvelumuotoilua.

Design on myös vähintään välillinen menestystekijä hakukoneissa. Hyvä ja selkeä design tarjoilee sisällöt helposti sulatettavassa muodossa ja sitouttaa ihmisen. Hakukoneoptimoinnissa ei lopulta ole kyse hakukoneen, vaan ihmisen palvelemisesta – onnistuneen suunnittelun ansiosta hyvin palveleva sivusto vetää puoleensa ihmisiä, linkkejä, kommentteja ja muuta hakukonenäkyvyyden rakennusainetta.
 
 

Summa summarum: Paradoksaalista kyllä, hakukoneoptimoinniksi miellettävät asiat ovat alati pirstaloituvassa verkossa tärkeämpiä kuin koskaan, vaikka samalla suurin hakukone nakertaa perinteisiä optimointikeinoja. Mutta nahkansa ripeästi luovalle hakukoneoptimoijalle on käyttöä siellä, missä bisnes, sisältö ja tekniikka kohtaavat.

Leave a Reply