Tehkää itse digimarkkinointinne!

juliusUncategorized, Yleinen

Viimeisen muutaman vuoden aikana olen törmännyt työssäni digitaalisen markkinoinnin parissa jatkuvasti samaan asiaan. Olkoon kyseessä pieni tai suuri asiakasyritys, tilanne on tämä: Toimisto konsultoi, analysoi ja vetää suuntaviivoja. Lopputuotteena on usein suosituksia asioista, joita asiakkaan pitäisi itse viedä täytäntöön. Valitettavasti se onnistuu harvoin kivuttomasti. Asiakkaalla on ”oikeita töitä”, eikä kukaan talossa välttämättä oikein tiedä kuinka aloittaa.

Tämä korostuu erityisen hyvin kun sivustoja pitäisi kehittää löydettävämmiksi ja myyvemmiksi. Nykyään ei päästä yli eikä ympäri siitä, että ihmisten tavoittaminen ja sitouttaminen edellyttää substanssia. Lihaa luiden ympärille ja mainonnalla kiillotetun ulkokuoren alle. Tarvitaan sisältöä ja läsnäoloa, joihin löydettävyys ja vaikuttavuus perustuu. Hyvä sisältö taas edellyttää että yrityksessä osataan pukea sen toiminta, tarkoitus ja tuotteet aidoiksi sanoiksi, jotka vieläpä vastaavat ihmisten kiinnostuksenkohteita. Markkinointikonsultti ei sitä asiakkaan puolesta tee ja ulkopuolisen sisällöntuottajan palkkaaminen on kallista.

Paineita palvelu- ja sisältökeskeisen markkinoinnin kehittämiseen tulee myös budjettipuolelta. Taloustilanne on nihkeä, eikä kaikkeen ole varaa. Samalla verkko ja digitaaliset kanavat vetävät kuluttajia yhä enenevässä määrin ohituskaistalle, ohi perinteisen median. Verkko hakukoneineen ja sosiaalisen median verkostoineen nakertavaa perinteisen mainonnan tehoa, jota ei ehkä koskaan niin paljon ollutkaan. Ilman uusia kanavia sitä vain ei nähnyt niin selvästi. Muutos on saanut digievankelistat ja perinteiset mainosmiehet törmäyskurssille. Digimiehen mukaan vain luuseri maksaa markkinoinnista. Mainosmies vastaa tylyttämällä digikonsulttia konkretiaköyhän unelmahötön viljelystä.

Mutta mikä neuvoksi asiakkaalle tässä ristipaineessa?

On aivan oikein kyseenalaistaa taas yksi mainos Hesarin C-osan takasivulla tai sisustusohjelman uusinnan mainostauolla sunnuntaiaamuna tai banneripaikalla. Miksi maksaa mansikoita lehden etusivumainoksen päräyttävästä suunnittelusta, kun se on kohta kalankääreinä, jos vaakakupissa on itsensä tekeminen löydettäväksi ja paremmin palvelevaksi lähes samalla rahalla? Niukkana aikana yhä harvemmalla on varaa ohittaa tuota kysymystä.

Pelkkä puhe ei kuitenkaan riitä, vaan asioita on tehtävä. Petteri Lillberg kirjoitti mainiosti että pelikentälle tarvitaan enemmän spesialisteja ja vähemmän generalisteja. Juuri näin! Jos yksi generalisti käy tönimässä asiakkaan oikeaan suuntaan, tarvitaan spesialisteja tekemään merkityksellistä käytännön työtä. Tässäpä juuri tämän kirjoituksen alussa kuvailtu pullonkaula.

Siksi yrityksiin tarvitaan käytännön digitaalista markkinointia – esimerkiksi hakusanamainontaa, hakukoneoptimointia, sisällöntuotantoa ja verkkokauppaa – syvällisesti ymmärtäviä ihmisiä. Jos halutaan tehdä tulosta, on monesti kankeaa ja kallista ostaa työtä ulkoa, varsinkin jos oman organisaation ryhtymisrajoitteisuus jättää homman puolitiehen. Yritysten täytyy tulevaisuudessa ottaa digispesialistit oman päivittäisen tekemisensä ytimeen, tekemään töitä yhdessä, ei vain neuvomaan kentän laidalta.