Banaaniletut – uusi avokadopasta on löytynyt!

Nyt hyppään reilusti ulos mukavuusalueelta. Aiheena on nimittäin ruuanlaitto – ja olen surkea kokki. Luultavasti ruokatarinani saa jonkun kokkaamiseen pieteetillä suhtautuvan suosittelemaan jatkossa lähinnä mikroaterioiden lämmitystä. Ja miksi useimmiten ”nettijutuista” horiseva tyyppi edes puuttuu ruuanlaittoon?

Verkossa ruoka voi olla jymyhitti. Sellainen oli esimerkiksi avokadopasta – kulovalkean lailla levinnyt pastaresepti, joka sai ihmiset tyhjentämään marketit avokadoista. Avokadopasta tuli niin sanotusti puun takaa, vyöryi ruokablogeista kaiken kansan tietoisuuteen ja levitti reseptin ympäri verkkoa. Jymyhittiä syntyy ja kasvaa yllättäen. Koskaan ei voi tarkalleen tietää, mitä seuraavaksi tuleman pitää.
 
Banaaniletut lämmittelevät valmistautuessaan avokadopastamaiseen suosioon:

Yritän silti ennustaa: banaaniletuista tulee uusi avokadopasta, eli some-hitti ruokamaailmasta. Ennustus on periaatteessa no brainer. Itse törmäsin banaanilettuihin tänään ensi kertaa Facebookissa. Sitä ennen ruokablogeissa niistä on pöhisty jo jonkin aikaa – asia on selvästi ”bubbling under”. Pysyn ennustuksessani, vaikka Google Trendsin mukaan avokadopastan kaltainen räjähdysmäinen suosion nousu ei ole vielä alkanut.

Entä miksi niistä sitten tulee nettihitti? Esimerkiksi näistä syistä:

•  Banaaniletut yllätävät, koska ne sotivat leipomisen perinteitä vastaan. Kuka muka skippaa jauhot leivonnaisista?

• Banaaniletut ovat yksinkertaisia: Kuori banaanit. Riko munat. Sekoita. Paista. Lapsikin osaa tehdä banaanilettujen ”taikinan”. Seuraavana ravintolapäivänä syödään banaanilettuja taatusti yhdessä jos toisessakin katukeittiössä. Yksinkertaisuus on toimivan ja monistuvan konseptin kivijalka.

• Banaaniletut tuottavat lisäarvoa: Banaanilettujen teko on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Banaanit ja kananmunat eivät paljoa maksa – on silkkaa voittoa, että niistä voi tehdä oikeasti hyvää syötävää sen sijaan, että tuhlaisi rahansa kalliseen hifistelyyn.

Mutta teoria sikseen. Banaaniletut täytyi kokea itse, joten kokosin pienen testiryhmän ja makuraadin ja laitoin pannun kuumaksi. Katsotaan jäikö banaaniletuista mitään hampaankoloon.

Briljeeraa pienellä budjetilla

Raaka aineet koossa: muutama hassu banaani ja kananmuna. Banaanilettujen teko ei valtavia resursseja vaadi.

Raaka aineet koossa: muutama hassu banaani ja kananmuna.

 

Lapsikin osaa tehdä banaanilettujen “taikinan”

Todistetusti lapsikin osaa tehdä banaaniletut. Kuvassa testiryhmänä toimineet 6- ja 3-vuotiaat veljekset sekoittavat “taikinaa” ja lisäävät joukkoon vielä yhden munan. Vain yhden  kananmunan valkuaisesta osa valui pitkin keittiökaapin ovea muksujen käsittelyssä.

Banaaniletut osaa tehdä kuka tahansa. Kokin ei tarvitse rasittaa päätään miettimällä jauhojen, kananmunan ja maidon oikeaa suhdetta. Konstailematon sekotus muussattua banaania ja kananmunia syntyy raa´an voiman avulla. Siten kyseessä on kaikessa yksinkertaisuudessaan myös miehinen ruoka – yksinkertainen ja nopea valmistaa.

Banaaniletut4

 

Yksinkertainen idea toimii

Tässä ensimmäinen banaanilettu paistuu. Yksinkertainen idea näyttää toimivan: kananmunan ansiosta banaanimössö tirisee pannulla kuin aito pannukakku ikään.

Banaaniletut5

Yksinkertainen ei tarkoita idioottivarmaa

Voi ei! Banaanilettujen paistaminen ei sujukaan aivan kuten Strömsössä. Huokoinen materiaali murenee lastan alla helposti, joten tuloksena on epämääräisen näköistä (mutta hyvää) mössöä. Noheva kokki varaa käyttöön normaalia pannua pienemmän paistovälineen.

Vaikuttaa siltä, että banaaniletut erottelevatkin jyvät akanoista. Kyseessä ei olekaan idioottivarma perusruoka, vaan onnistuminen edellyttää myös jonkin verran taitoja. Oppimiskynnys pitää pahimmat amatöörit loitolla ja banaaniletut uskottavana trendiruokana. Minulta avokadopastankaan tekeminen tuskin sujuisi ongelmitta.

Banaaniletut3

 

Raadin arvio: Hyvää  (Mä haluun lisää lettuja!)

Ruokaraatimme arvioi banaaniletuista oli positiivinen. Teot puhuivat enemmän kuin sanat: letut hävisivät lautasilta alta aikayksikön. Banaanilettu nimittäin on varsin makeaa ja hyvää ihan sellaisenaan. Esimerkiksi peruslettujen kylkiäiseksi kuuluva hillo ei tuonut banaaniletuille lisäarvoa, eikä testiryhmäkään sitä halunnut.

Kolmesta kananmunasta ja kolmesta banaanista valmistettu “taikina” riitti juurikin kolmeen paksuun ja täyteläiseen lettuun. Testiryhmä tykästyi lettuihin siinä määrin, että taikinan ja siten lettujen loppuminen aiheutti pienimuotoisen mellakan ja (pöydän alla) istumalakon .

Banaaniletut2
Letturaati työssään

Banaanilettujen kuvan jakaminen Facebookiin toi heti kysymyksiä reseptistä. Google paljastaa monta huolellista reseptiä, mutta paljastan nyt omani kaikessa yksinkertaisuudessaan:

Resepti:  3 banaanilettua

  • Ota 3 kananmunaa ja 3 banaania.
  • Muussaa banaanit kulhoon
  • Lisää kananmunat
  • Lisää vähän sokeria
  • Sekoita
  • Paista kuten normaalit letut

 

Leave a Reply