Journalisti on huomisen markkinointiguru

juliusUncategorized, Yleinen

Journalismi on kriisissä. Sitä uhkaavat internet, kaupallistuminen, viihteellistyminen ja edellä mainituista johtuva yleinen uskottavuuden heikkeneminen. Suurin uhka sille ovat mediatalot itse, jotka digitalisoitumisen ja talouskriisin kurimuksessa säästävät laadun hengiltä ja yrittävät repiä pikavoittoja klikkihuoraamalla. Toimittajista itsestään, erityisesti nuorista sellaisista, on tullut työmarkkinoiden heittopusseja, pätkätyöläisiä, joita kalvavat esimerkiksi epäreilut riistosopimukset. Tuoreen toimittajan on vaikea tehdä itselleen elantoa.
 
Oikeasti hätä ei ole tämän näköinen, vaikka Suomessa tykätäänkin surkutella ja lasi on aina puoliksi tyhjä. Journalisteilla ja toimittajilla on itse asiassa edessään loistava tulevaisuus markkinoinnin parissa. Siellä heidän osaamisella voi tehdä töitä ja tiliä – nimittäin digitaalinen markkinointi on sisältövetoisempaa kuin koskaan ja toimittajan taidoille tarvetta.
 
 

Mahtikäsky hukassa, sisältö lapsipuolen asemassa

 
Yksi internetin mahtikäskyistä, sanonta “sisältö on kuningas” keksittiin jo ajat sitten, mutta tähän mennessä sitä vain ei ole noudatettu kovin hyvin. Markkinointi ja mainonta on perustunut suurimmaksi osaksi tekniikkaan ja vähemmän sisältöön. (Toki hyvä markkinointi on aina perustunut hyvään sisältöön ja viestintään, mutta mainostajan on helppoa unohtaa se, jos tekniikkaa myydään menestystekijänä.) Sellaiset digitaalisen markkinoinnin käsitteet kuten hakusanamainonta, hakukoneoptimointi, re-targetointi, tulospohjainen mainonta, site takeoverit, videolayerit, markkinointiautomaatiojärjestelmät ja muut mainosmuodot ovat teknisiä keksintöjä, jotka ovat tehneet ihmisen tavoittamisen verkosta tehokkaammaksi.
Mutta ihmisen tavoittaminen ei hyödytä, jos hänelle ei kerrota mitään järkevää. Mainoshuttua jokainen lienee nähnyt verkossa tarpeeksi.
 
Hakukoneoptimointi on hyvä esimerkki tästä kehityksestä: ennen toimivaa hakukoneoptimointia saattoi olla sivuston kevyt virittely ja merkityksettömän bulkkisisällön julkaisu suurissa määrissä. Näin noheva nettimarkkinoija saattoi tehdä hyvän tilin itselleen ja tuoda kauppaa omalle asiakkaalleen. Nykyisin vaatimukset ovat koventuneet. Esimerkiksi suuret kävijävirrat käytännössä jokaiselle suomalaiselle sivustolle ohjaava Google on karsinut laaduttomia affiliate-bannereita pyörittäviä puolihuijareiden markkinointisivustoja verkosta kovalla kädellä. Et ole edelleenkään olemassa, jos et näy Googlessa, mutta esiin pääset vain, jos teet asioita oikein ja laadukkaasti.
 
 

Kerro jotain mitä ihminen haluaa tietää

 
Nyt jokaisen markkinoijan täytyy pystyä kertomaan verkossa kiinnostavia asiotia. Sellaisia asioita, joista on hyötyä ihmiselle. Sellaisia asioita joita ihminen etsii, haluaa lukea ja tietää. On aika saada hieman lihaa luiden päälle – eli sisältöä sen jo aiemmin hankitun markkinointiteknologian lisäksi. Tähän huutoon vastaakin sisältöstrategia, joka muuten vaikuttaa olevan vuoden hittituote. Eikä syyttä – työnsarkaa sisältöstrategian parissa löytyy valtavasti.
 
Kiinnostavien asioiden kertominen, eli sisällön, tekeminen on journalistin heiniä luonnostaan. Hyvä internet-markkinoija ei ole enää vain tekniikkavelho, vaan hyvä kirjoittaja. Koodarin ja copywriterin risteytys. Tämä moderni markkinointimies on hybridi, joka tietää miten sivustot viritetään tekemään tulosta tavoittamalla ihmisiä, kertomalla heille oikeita asioita ja ohjailemalla oikeaan suuntaan.
 
 

Kaupallinen kirjoittaja voittaa

 
Kirjoittajantaidot, tekninen ymmärrys ja kaupallinen suuntautuminen ovat voittajan resepti digimarkkinoilla. Näitä ominaisuuksia kehittämällä, itsessään tai yrityksessään, pitäisi pysyä loitolla työttömyyskortistosta ja yrityssaneerauksesta. Nimittäin sisältöstrategian ja -markkinoinnin nostaessa päätään myös asiakkaiden, työnantajien ja mainostajien sopii odottaa panostavan vihdoin enemmän ihmisiin kuin teknologiaan. Kyse on ihmisten välisestä kanssakäymisestä, jossa algoritmit viimein vetäytyvät taustalle. Sitä kanssakäymistä ei voi automatisoida.
 
Journalistina tutustuisin ripeästi digitaalisen markkinoinnin keinoihin ja konsepteihin. Mahdolliseen kaupallisuusallergiaan hakisin myös lääkitystä, sillä edessä lienee reilusti työtä ja tekemistä juurikin kaupallisesti suuntautuneelle kynäniekalle.

Kirjoittaja on hakukoneoptimoinnin parissa työskentelevä medianomi, joka kadehtii salaa journalistien osaamista ja mahdollisuuksia digitalisoituneessa maailmassa.